İş Güvenliği Uzmanlığı Maaşları 2023
İş güvenliği uzmanlığı maaşları, görev sürelerine ve çalışma şartlarına bağlı olarak farklılık gösterir. Ancak maaşların Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu söylemek yanlış olmaz. Özellikle deneyimli uzmanlar, yüksek sayılabilecek maaşlar almaktadır.
Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olunur?
İş güvenliği uzmanı olabilmek için öncelikle istenen şartları sağlamak gerekir. Bu şartların başında ise mezuniyet gelir. Aşağıdaki bölümlerin birinden mezun olanlar, iş güvenliği uzmanı olabilir:
- Mimarlık fakültesi
- Mühendislik fakültesi
- Fen edebiyat fakültesi (fizik, kimya ve biyoloji bölümleri)
- İSG ön lisans programları
Bu bölümlerden mezun olanlar ile teknik elemanlar, İSG uzmanı olabilmek için başvuru yapabilmektedir. Bu noktada gerekli olan bir diğer şart ise hangi tehlike sınıfının uzmanlığına başvurulacağı ile ilgilidir.
- B sınıfı uzmanlık için en az 3 yıl C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı yapmak
- A sınıfı uzmanlık için en az 4 yıl B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı yapmak gerekir.
C sınıfı içinse herhangi bir şart aranmaz. İlk defa sınava girecekler, C sınıfı için yapılacak teste katılmalıdır.
Şartları sağlayan adaylar, bakanlık tarafından yetkilendirişmiş bir kurumdan İSG eğitimi almalıdır. Bu eğitim, toplamda 220 saatten oluşur. 180 saati uzaktan eğitim, 40 saati ise staj şeklindedir. Sınava girebilmek için bütün sürecin tamamlanması gerekir. Ayrıca stajın yapılmaması durumunda, alınan eğitimlerin de boşa gideceği unutulmamalıdır.
İSG Kursu Erzurum olarak deneyimli kadromuzla sizlere yüksek kalitede eğitim veriyoruz. Uzaktan eğitim sürecinden sonra staj yapacağınız iş yerini bulma konusunda bağlantılarımızı kullanıyor ve yardımcı oluyoruz. Özel notlar, online denemeler ile sınava kusursuz şekilde hazırlanmanızı sağlıyoruz.
Alınan eğitimlerden sonra ÖSYM tarafından yapılan ve toplamda 50 sorudan oluşan testte başarılı olan adaylar, İSG sertifikası almaya hak kazanmaktadır. Bu sertifika ile iş güvenliği uzmanı olarak görev yapılabilmektedir.
İş Güvenliği Uzmanı Ne İş Yapar?
İş güvenliği uzmanı (IGU), iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili alanda faaliyet gösterir. Genel olarak görevi, çalışma ortamının çalışan sağlığını tehdit etmeyecek şekilde düzenlenmesidir. Risklerin ortadan kaldırılması ve kaldırılamayan riskler için detaylı önlemlerin alınması gibi görevleri vardır.
Çalışma alanlarındaki iş sağlığı ve güvenliği faaliyetleri, bir ekip tarafından yürütülür. Bu ekip içerisinde IGU, önemli bir unsurdur. Diğer unsurlar ise işyeri hekimi ve diğer sağlık personelidir. Ayrıca işveren ve çalışanların da bu sürece olan katkıları önemlidir.
İş Güvenliği Uzmanı Maaşı Ne Kadar?
İş güvenliği uzmanı maaşı, 20.000 TL ile 50.000 TL arasında değişir. Çalışma şartlarına ve deneyime bağlı olarak alınan maaşlar, burada belirtilen aralıkların altında veya üzerinde olabilir. Maaşlar konusunda etkili olan çok sayıda unsur vardır. Bunlardan öne çıkanlar şu şekildedir:
- Görev yapılan iş yeri sayısı
- Görev yapılan yerdeki toplam çalışan sayısı
- Deneyim
- Görev süresi
- Çalışma şartları
- Görev yapılan işletmenin büyüklüğü ve konumu
- İşletmenin yer aldığı tehlike sınıfı
Tehlike sınıfı, bu noktadaki en önemli etkenlerden biridir. A sınıfı, az tehlikeli yerlerde; B sınıfı, tehlikeli yerlerde ve C sınıfı ise az tehlikeli yerlerde görev yapabilmektedir. Buna bağlı olarak alınan ortalama maaşlar şu şekildedir:
- A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Maaşı
En tehlikeli sınıfta görev yapmaları ve çalışma şartlarının hem zorlu hem de tehlikesi olması, en yüksek maaşın genellikle bu sınıf tarafından alınmasına neden olur. Maaşlar, 30.000 TL ile 50.000 TL arasında değişir. Ancak söz konusu rakamlar, tam zamanlı olarak çalışanlar için geçerlidir.
A sınıfı IGU’lar, sadece A sınıfında değil, aynı zamanda B ve C sınıflarında da görev yapabilir. Görev yaptıkları işletmenin tehlike sınıfına göre maaşlar arasında önemli farklılıklar olabileceği unutulmamalıdır.
- B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Maaşı
B sınıf IGU’lar, tehlikeli ve az tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde görev yaparlar. Ortalama maaşlar; 25.000 TL ile 35.000 TL arasında değişir. Çalışma süresi, sahip olunan sertifikalar ve yabancı dil gibi etkenler, bu noktada önemlidir.
- C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Maaşı
C sınıfı IGU’lar ise sadece az tehlikeli sınıfta görev yapmaktadır. Bu durum, genel olarak en düşük maaşı almalarına neden olur. Ortalama maaşlar; 15.000 TL ile 20.000 TL arasındadır.
Burada vermiş olduğumuz rakamlar tamamen ortalama olup, belli unsurlara göre değişmektedir.
Kamuda İş Güvenliği Uzmanı Maaşları
İş güvenliği uzmanları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde görev yapabildiği gibi görev yapmaları zorunlu olan diğer kamu kurumlarında da çalışabilirler. Her ne kadar kamuya alım sayısı çok düşük olsa da, kamuda da görev yaptıkları bilinmektedir.
Kamuda iş güvenliği uzmanı maaşları, 25.000 TL ile 30.000 TL arasında değişir. Kıdem, derece, eğitim durumu ve benzeri unsurlar bu noktada etkilidir.
İSG Eğitimi ile Yeni Bir Kariyere Başlayın
Yeni bir kariyere başlamak ve yeni iş imkanlarına sahip olmak için iş güvenliği uzmanlığı, çok önemli bir seçenektir. 6331 sayılı kanun gereğince çalıştırılmalarının zorunlu olması, birçok alanda iş bulmalarına imkan verir. Siz de bu imkanlardan yararlanmak için İSG eğitimi alabilir ve iş güvenliği uzmanı olarak görev yapmaya başlayabilirsiniz.
İSG Kursu Erzurum olarak bu noktada sizlere rehberlik ediyor ve bütün süreçte sizleri yönlendiriyoruz. Uzman kadromuzla kaliteli eğitimler veriyor, sınava en etkili şekilde çalışmanızı sağlıyoruz. Ayrıca sınavdan sonraki süreçte iş bulmanız için güncel ilanların olduğu Telegram grubuna girmenizi sağlıyoruz.
Erken kayıt indirimlerinden yararlanmak, kontenjanlar dolmadan kaydınızı yaptırmak için acele edin. Yeni bir kariyer ve kaliteli iş imkanları için zaman kaybetmeden kaydınızı yaptırın. Kurum olarak ön kayıt sürecinde herhangi bir ücret talep etmediğimizi bilmenizi isteriz.